zaterdag 20 februari 2010

Systema

Systema is een Russisch Close Combat systeem. De namen om te onthouden zijn Vladimir Vasiliev, Mikhail Ryabko, Alec Kostic, Jan Bloem en Arend Dubbelboer.

Er zijn Systema scholen in Marke (B), Emmen, Hoogeveen, Meppel en Zwolle (NL).

Als we de uitleg over Systema bekijken op de site van Arend Dubbelboer dan lezen we: "Systema is een krijgskunst uit Rusland. Systema betekent “het systeem”. Het is een systeem met ideëen en principes die je gezondheid, kracht, al gehele fitness, geestelijk en lichamelijk verrijken. Dit alles wordt beoefend door middel van krijgskunst, of in andere woorden het beoefenen van fysieke weerbaarheid. In Systema leren we geen vaste technieken, kata’s (vormen),we hebben zelfs geen specifieke vechthouding buiten onze natuurlijke houding. Systema werkt met de natuurlijke bewegingen en de instinctieve reactie van de mens. Systema is een zeer ruim systeem en in de fysieke weerbaarheid houdt het zich bezig met pakkingen, klemmen, wurgingen, stoten, trappen, staand, zittend of liggend. Het leren verdedigen met wapens en tegen wapens, gebruik van geimproviseerde wapens, tegen één aanvaller of meerdere aanvallers met of zonder wapens en ga zo maar door. Het kent geen einde in de mogelijkheden die het heeft. Systema is erg uniek, bijzonder en zeer effectief en toepasbaar op iedere denkbare situatie. Daarom wordt dit systeem in Rusland ook gebruikt door speciale eenheden in het Russische leger en andere professionals. Nu is dit unieke systeem ook toegankelijk voor jou."

Dat zou dus net zo goed over Close Combat of Krav Maga kunnen gaan.

Als we het systeem van naderbij bekijken zien we echter een paar duidelijke verschillen. De nonchalante bewegingen die soms doen denken aan de 'drunken master' stijl uit het Kung Fu lijken me ietwat vergezocht.

Toen ik een paar jaar geleden met een paar kameraden een seminarie bijwoonde van Vasiliev viel me op dat de peer pressure de overhand kreeg waardoor technieken die helemaal niet effectief zijn toch werkten. Ik schreef het al in een eerdere post, een pols breek je niet door eventjes met je schouders te schudden. We hebben tijdens en na het seminar meermaals getracht letsel toe te brengen door de techniek toe te passen, het lukte niet.

Toen ik via Facebook een Russische collega contacteerde met de vraag of dit effectief een techniek is uit het Systema handboek, schreef hij me dat er een groot verschil is tussen het gepopulariseerde Systema en het originele systeem van de Spetsnaz. Het systeem dat Ryabko en z'n leerlingen neerzetten is gecommercialiseerd. Volgens mijn collega is het daarom niet slecht, alleen moet je niet zomaar alles klakkeloos overnemen.

Systema is big business, sla 'Special Weapons' open en er staan minstens 3 advertenties in waarin tientallen DVD's van Rybko en co worden aangeprezen.

Gezien ik op de hoogte moet blijven van de ontwikkelingen op gebied van Close Combat heb ik er een aantal aangeschaft. Ook op de DVD's staan een aantal technieken die niet werken. Men gaat soms uit van statische situaties. Naar mijn weten is een gevecht dynamisch. Als iemand naar je plexus stoot zal zijn hand daar geen 3 seconden blijven.

Ook die 'speciale' stoot uit het Systema waarbij tegenstanders uit balans geraken werkt niet (altijd). Ik snap niet dat mensen nog altijd geloven in dat soort onzin. In een gevecht is een KO een kwestie van hard slaan. Tot nu heb ik nog niemand harder zien slaan dan een bokser. Je mag daar van mijn part uren over lullen maar zo is het. Laat de ninja's maar komen. Eén rake ruk van een bokser en het is afgelopen. geen drukpunten, geen speciale stoten, één flinke rake mep.

Is Systema onzin? Neen, als je die (commerciële?) elementen eruit haalt is het een leuk systeem, anders maar best bruikbaar. Het is zoals bij alle andere systemen, veel hangt af van de ervaring van de instructeur. Een instructeur met een goede achtergrond zal er vanzelf de frivole kantjes wel uithalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten