zondag 28 maart 2010

Het gebruik van airsoft bij Close Combat training

Toen ik daarnet het postje over het ontwapenen van handvuurwapens plaatste dacht ik aan Krav Maga instructeur Luc Van Laere. Het is namelijk zijn specialisatie en alles wat ik nodig heb weet ik van hem. Hij is ook de enige instructeur die ik ooit hoorde zeggen dat je niet altijd kunt ontwapenen.

Hij is ook de enige die met echt realistische scenario's voor de dag komt én met airsoft traint. Op vertoon van een dienstkaartje tenminste, en niet om cowboy en indiaantje te spelen maar om draw, retention en disarm technieken te trainen.

Om die trainingen zo realistisch en veilig als mogelijk te laten verlopen worden alle handling procedures strikt gevolgd en maak je best gebruik van juiste replica's. Gebruik een replica van je dienstwapen en tracht de replica eventueel te verzwaren met behoud van de juiste balans. zorg ook voor een beperkt vermogen (schiet maar eens met een 1 joule op 1 meter op een bil).

Het trainen met airsoft wapens kan je een beter inzicht geven in de technieken en stelt je in staat om na verloop van tijd beter in te schatten wat er zoal fout kan lopen.

Ontwapenen van een handvuurwapen

Het voordeel van mijn anonimiteit is enorm, je stapt ergens binnen, doet wat sullig en je krijgt de meest fantastische verhalen te horen. Op 10 minuten kom je te weten wat voor vlees je in de kuip hebt. "Ik doe al jaren fitness en nu wil ik ook leren vechten", meer moet dat niet zijn. En allemaal trappen ze er met beide voeten in.

In de afgelopen jaren heb ik honderden instructeurs gezien met een kwaliteit gaande van belachelijk tot fantastisch. Nogmaals, de belachelijke noem ik zelfs niet meer bij naam. Ik kan je echter wel vertellen wat ze fout doen.

Eventjes iets over het ontwapenen van handvuurwapens (pistolen en revolvers) door de fantasten:

1) ze kennen het verschil niet tussen een revolver (kogels in een trommel) en pistool (kogels in een lader).

2) ze ontwapenen en richten daarbij de loop in hun eigen richting

3) ze ontwapenen en richten de loop in de richting van de omstaanders (dat mag wel maar laat de omstaanders dan weten dat het om een plastic replica gaat en dat het om een scenario gaat waarin zij niet voorkomen)

3) ze ontwapenen en richten het handvuurwapen op de aanvaller zonder te weten hoe het wapen werkt (ze controleren het wapen niet of ze wéten gewoon niet hoe zo'n schietijzer technisch werkt, zie verder in de tekst).

4) ze houden het wapen verkeerd vast

5) ze staan te dicht bij de aanvaller zodat hij de net gedemonstreerde techniek tegen hen kan gebruiken

Daarbij komt nog dat die gasten het niet hebben over veiligheid waardoor ze een leerling het gevoel geven dat hij het wel kent.

Jongens, voor je ontwapening gaat trainen met iemand stel je best eens een paar vragen over de achtergrond van de instructeur.

Zo'n half jaar geleden doe ik een proefles bij een clown uit het Kortrijkse. De mannen die erbij waren zullen zich het incident wel herinneren. Hij zou een ontwapentechniek aanleren. Bij de demo zag ik al dat er iets niet klopte. Ik vroeg hem of het niet gevaarlijk was om bij het ontwapenen de loop naar hem toe te houden. "Neen", zei hij. Hij blokkeerde immers de slede! Met z'n X-ray ogen had hij ook gezien dat er geen kogel in de kamer zat. Althans, dat hoop ik voor hem.

Dat en nog veel meer zoals het zoeken van de veiligheid op een Glock 19 of het slaan met de kolf van een wapen met de loop in eigen richting, ik heb het allemaal gezien.

De gouden raad van Nonkel Pim: trap er niet in!

Een quote van Nonkel Luc: "Als je iemand een handvuurwapen afneemt hou je best rekening met het feit dat jij plots de gewapende bent. Stel je eens de vraag wat de politie die ter plaatse komt ziet? Juist, een gewapende waarschijnlijk opgejutte kerel en iemand die op de grond ligt."

Ontwapenen van een mes

Weglopen is hier ALTIJD de beste optie, als je die hebt tenminste. Net als bij elke agressieve confrontatie moet je gedetermineerd zijn. Zelfbehoud is je eerste doel, met andere woorden: in dit geval ervoor zorgen dat het mes niet in je lichaam terecht komt of dat je geen snijwonden oploopt.

Er zijn een aantal belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden:

-je komt niet gemakkelijk in de buurt van een snel bewegende tegenstander

-terwijl je immobiliseert ben je meestal 2 handen kwijt

-de aanvaller kan het mes van hand veranderen bij immobilisatie

Dus, je wacht best met het uitvoeren van een 'techniek' tot je aanvaller uithaalt, tracht ervoor te zorgen dat hij niet kan overnemen en tracht ondertussen genoeg letsel te veroorzaken om hem uit te schakelen.

Feiten:

-voorgekauwde techniekjes werken in 90% van de gevallen niet

-iemand die steekt zal blijven steken, gewoon blokkeren heeft geen zin

-bij confrontaties waarbij de aanvaller een mes heeft is de kans op verwonding 95%, zelf bij een getrainde verdediger

-weet dat je bijna zeker zult bloeden

Laat je niks wijsmaken, het vergt doorgedreven training om een acceptabele kans te maken in een confrontatie waarbij de aanvaller een mes heeft.

Na jaren training heb je MISSCHIEN voldoende snelheid, determinatie en techniek om je kans op verwonding te verminderen maar helemaal uitsluiten is niet mogelijk.

Ik train zelf bijna wekelijks met een wit T-Shirt en oefenmessen (botte alu messen) met lipstick aan de snijkant. Het is altijd prijs. Bij trainingen met een steekwerend of tactisch vest lukt het ontwapenen meestal zonder incidenten maar wie loopt er zo over straat?

Die steekwerende vesten zijn trouwens geen garantie op veiligheid. Het tegendeel is zelfs waar als ze uitgedeeld worden zonder bijhorende opleiding. De drager ervan krijgt een vals gevoel van veiligheid, neemt meer risico's en eindigt met een snijwonde aan de polsen of in de nek.

Jeet Kune Do

De naam van de door Bruce Lee ontwikkelde vechtkunst Jeet Kune Do eind jaren '60. Jeet Kune Do betekent "weg van de onderscheppende vuist". In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Jeet Kune Do geen sport, maar een weerbaarheidstraining. Nadat de basistechnieken en technische aspecten zijn behandeld, staat JKD de student toe om zelf de beste elementen te koppelen en verder te ontwikkelen.

Bruce Lee’s originele stijl was Wing Chun Kung Fu. Zijn Sifu, leraar was Yip Man. Wing Chun betekent ‘mooie lente’. Wing Chun gaat er van uit dat de beoefenaar altijd zwakker is dan de aanvaller. Dit omdat de oprichter van Wing Chun een vrouw was. Het boek 'Tao of Jeet Kune Do' is door Bruce Lee zelf geschreven.

JKD is een niet traditionele, Amerikaanse krijgskunst met een sterke basis van Wing Chun Gung Fu, schermen en westers boksen. Gebaseerd op de principes van simpliciteit, realiteit en individualiteit. Vrij van rituelen en aspecten van sport, ontwikkeld door Bruce Lee voor zelfverdediging op straat.

Lee vond dat Wing Chun een aantal grote beperkingen had en dat de confrontaties onnodig lang duurden. Hij begon de stijl aan te passen en voegde andere vechtstijlen toe. Hij zorgde ervoor dat de bewegingen vloeiender werden en meer gericht op het gevecht zelf. Hij voegde technieken toe uit het boksen en schermen.

Bruce Lee bestudeerde wel andere stijlen voor hun zwakheden. Met deze vergaarde kennis bleef hij zijn Jeet Kune Do continu perfectioneren. Hij was een groot fan van Mohammed Ali en gebruikte onderdelen van zijn stoottechnieken. Bruce geloofde dat, zodra je aangevallen werd, je de actie van de aanvaller moest aanvullen. Op deze manier is bijvoorbeeld de kleine, snelle verdediger niet in het nadeel.

"Empty your mind. Be formless, shapeless like water. Now, you put water into cup, it becomes a cup; put it into a teapot, it becomes a teapot. Now, water can flow, or crash. Be water my friend" - Bruce Lee

De namen om te onthouden: Frans Stroeven, George Sirag en James ter Beek uit Nederland en Hans De Burchgraeve, België.

Net zoals bij andere systemen is de Jeet Kune Do scene vergeven van de fakers. JKD is een mooi maar verouderd systeem dat aan de basis niet aangepast is aan de huidige vormen van agressie. Het is jammer dat net de fakers het JKD in een andere context trachten te plaatsen waardoor het systeem afglijdt naar nutteloos.

Dat laatste heeft veel te maken met de mythische Bruce Lee zelf die misbruikt wordt als kapstok voor de jasjes van commerciële jongens die het niet zou nauw nemen met de waarheid.

Leer je jezelf te verdedigen met JKD? Ja, absoluut, maar het is niet genoeg. JKD is een perfecte basis als de 1" punch eruit is tenminste. Veel technieken en principes zijn achterhaald maar hetgeen overblijft is bruikbaar.