zondag 28 maart 2010

Ontwapenen van een mes

Weglopen is hier ALTIJD de beste optie, als je die hebt tenminste. Net als bij elke agressieve confrontatie moet je gedetermineerd zijn. Zelfbehoud is je eerste doel, met andere woorden: in dit geval ervoor zorgen dat het mes niet in je lichaam terecht komt of dat je geen snijwonden oploopt.

Er zijn een aantal belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden:

-je komt niet gemakkelijk in de buurt van een snel bewegende tegenstander

-terwijl je immobiliseert ben je meestal 2 handen kwijt

-de aanvaller kan het mes van hand veranderen bij immobilisatie

Dus, je wacht best met het uitvoeren van een 'techniek' tot je aanvaller uithaalt, tracht ervoor te zorgen dat hij niet kan overnemen en tracht ondertussen genoeg letsel te veroorzaken om hem uit te schakelen.

Feiten:

-voorgekauwde techniekjes werken in 90% van de gevallen niet

-iemand die steekt zal blijven steken, gewoon blokkeren heeft geen zin

-bij confrontaties waarbij de aanvaller een mes heeft is de kans op verwonding 95%, zelf bij een getrainde verdediger

-weet dat je bijna zeker zult bloeden

Laat je niks wijsmaken, het vergt doorgedreven training om een acceptabele kans te maken in een confrontatie waarbij de aanvaller een mes heeft.

Na jaren training heb je MISSCHIEN voldoende snelheid, determinatie en techniek om je kans op verwonding te verminderen maar helemaal uitsluiten is niet mogelijk.

Ik train zelf bijna wekelijks met een wit T-Shirt en oefenmessen (botte alu messen) met lipstick aan de snijkant. Het is altijd prijs. Bij trainingen met een steekwerend of tactisch vest lukt het ontwapenen meestal zonder incidenten maar wie loopt er zo over straat?

Die steekwerende vesten zijn trouwens geen garantie op veiligheid. Het tegendeel is zelfs waar als ze uitgedeeld worden zonder bijhorende opleiding. De drager ervan krijgt een vals gevoel van veiligheid, neemt meer risico's en eindigt met een snijwonde aan de polsen of in de nek.

2 opmerkingen:

  1. U bent de eerste persoon die werkelijk goed advies geeft. Onfortuinlijk genoeg zou U deze informatie niet aan iedereen mogen doorgeven. Deze zaken zouden louter aan veiligheidsdiensten aangeleerd moeten worden.

    Mvg,
    SJF

    BeantwoordenVerwijderen
  2. SJF dank voor uw reactie. Ik ben het niet 100% eens met uw stelling dat de informatie enkel geschikt is voor mensen uit veiligheidsdiensten. Er is namelijk een verschil tussen het aanleren van defensieve technieken en het trainen van een combinatie van defensieve en offensieve technieken.

    BeantwoordenVerwijderen