zaterdag 20 februari 2010

De zin en onzin van verschillende Close Combat systemen

Krav Maga, Kapap, Systema, drie systemen, drie keer Close Combat en dan hebben we het nog niet over subsystemen en allerlei 'uitvindingen'. Wat is nu het absolute topsysteem?

Eigenlijk is dat afhankelijk van de manier van lesgeven, de instructeur en het systeem. Vergeet de jongens die hun eigen systeem promoten als topsysteem. Dat is onzin en meestal doen ze het uit commerciële overwegingen (of om zichzelf in the picture te stellen).

Er zijn een aantal Belgische en Nederlandse Close Combat instructeurs die er met kop en schouders uitsteken en die mensen werken niet toevallig één voor één met een gevestigd systeem. De reden daarvoor is simpel. Meestal krijgen ze daardoor de nodige backup om hun systeem te laten evolueren. Net dat is zeer belangrijk bij Close Combat. Agressie nu is niet meer de agressie van 20 jaar geleden.

Zonder een keuze te maken voor bepaald systeem of mijn persoonlijke voorkeur te willen opdringen zou ik Krav Maga op dat vlak een 10+ geven. Jammer genoeg is de grootste Krav Maga federatie, de IKMF niet de beste (ondanks het feit dat de kwaliteit van de Belgische instructeurs hoog is en dat de Nederlandse hoofdinstructeur in mijn VIP list staat). Dat komt waarschijnlijk omdat die federatie zo groot is. De nummer 2 doet het op dat vlak veel beter. Krav Maga Worldwide is flexibel en durft veranderingen door te voeren. Net als de kleinschalige KMF en ECKMF.

De kwaliteit van de Vlaamse Krav Maga Federatie, VKMF instructeurs is ook goed, ze krijgen een zeer degelijke opleiding en goed opvolging.

Als je Krav Maga gaat vergelijken met Kapap dan kom je tot de vaststelling dat Krav Maga een meer civiele evolutie is van Kapap. Kapap spreekt niet over proportionaliteit en het tot enig doel het neutraliseren van de tegenstander. Dat is moeilijk verkoopbaar aan burgers. Temeer omdat een groot percentage van de technieken gericht zijn op ontwapening en het gebruik van wapens wat in Nederland heel moeilijk is.

Ik verbaas me er dan ook over dat er in Nederland Kapapverenigingen zijn. Naar mijn mening geven ze daar eerder Krav Maga maar dan een beetje anders.

De naar mijn bescheiden mening beste Kapap organisatie is die van de omstreden Avi Nardia. Kapap Academy.

De conclusie is wat mij betreft simpel: Kapap is perfect voor professionelen maar niet voor burgers.

En Systema? Wel, daar heb ik zo m'n twijfels over. Systema ziet er leuk uit maar is soms heel vergezocht. Too fancy. Teveel technieken zijn totaal onbruikbaar. Zo zie je op diverse Youtube filmpjes een techniek waarbij de verdediger de pols breekt van de stotende aanvaller door een beweging te maken met het bovenlichaam.

Zeker is dat Krav Maga en Kapap bruikbaar zijn, de subsystemen en eigen uitvindingen van zelfbenoemde meesters neem ik later serieus onder de loupe.

2 opmerkingen:

 1. Beide systemen (KM en KAPAP) zijn ontstaan uit dezelfde noodzaak. Vandaar dat beiden uiterst effectief zijn. Zoals altijd, hangt de doelmatigheid af van de leraren.
  Uiteindelijk is het verschil klein. Als instructeur zijnde van beide systemen kan ik zeggen dat ze beiden goed zijn. Kapap is meer gericht op wapens en op grond. Maar beide systemen "lenen" van elkaar. Zo hoort het ook te zijn. Overleven op straat in een "worse case" moment.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Pim

  Een geweldige BLOG heeft u hier lekker kritisch en recht door zee.

  In Nederland is een Sensei Arie van den Akker actief die claimt dat hij meester in Krav Maga , Kapap en Ninjutsu is, er zijn diverse topics over deze charlatan en het volgende komt ook van Bullshido:

  --------------------QUOTE

  05-01-2010, 08:44 AM #61
  kravver Join Date: May 2010
  Posts: 3

  Noob
  Style: Krav Maga

  Hi all, Arie is fake. This is what I know:

  -He claims titles in Ninjutsu that he got from proven fraud Ashida Kim.

  -He took a 3 day instructor course with Moni Aizik (CKM) also a proven fraud

  2009

  -He contacted the ECKMF to become an instructor

  -He attended to the instructor course (6 x 3 hours) in Antwerp

  -He attended to ECKMF seminars and classes

  -He proposed to integrate his 'invention' ISF Interval Slow Fast as part of the warming up but got turned down as interval training is nothing new

  -He succeeded in the ECKMF apprentice Instructor exam

  2010

  -He DEMANDED his instructor full title

  -He started posting about KAPAP on the ECKMF instructor forum

  -He got an email from his CI that, like any other apprentice he should first prepare and give some lessons in the CI's presence

  -He got mad and wrote the CI that he would go into KAPAP

  -He suddenly became a KAPAP instructor... a few months after his 'discovery' of KAPAP.

  Now, he still is a CKM instructor. He teaches the system that he has been spitting on during the time he was in contact with the ECKMF. I remember a situation where he explained an escape from a choke from the back that he learned from Aizik. The ECKMF CI said "won't work". Another instructor choked him and Arie turned red and couldn't react.

  --------------- end of quote

  Bron: http://www.bullshido.net/forums/showthread.php?s=2f23fc020c146e0f7e18e0b7d5c198ec&t=92991&page=7

  Zeg Pim ik weet niet meer wat waar is over deze Arie van den Akker van kapap / kuroi ryu ninjutsu en kapap in Nederland. Ik vind het goed dat u over goede en slechte instructeurs een artikel maakt. Arie van den Akker en zijn zvcnoord zijn zeker nog niet aan de beurt geweest?

  Jammer ik hoop dat u ook naar deze man een onderzoekje wil instellen.

  BeantwoordenVerwijderen