zaterdag 20 februari 2010

Krav Maga

Krav maga (contactgevecht) is een systeem dat zijn oorsprong heeft in Israël. De oprichter van het systeem is Imrich Sde-Or (IMI Lichtenfeld).

Er gaan heel wat verhalen de ronde over de oorsprong van Krav Maga, feit is dat Imi's volgelingen Krav Maga bekend hebben gemaakt. Wat vroeger een 'geheim' systeem was is nu het bekendste systeem ter wereld.

Er zijn tientallen Krav Maga federaties, de ene al beter dan de andere. De laatste jaren heb ik zowat overal Krav Maga getraind. Zo heb ik de afgelopen 2 jaar soms samen met mijn kameraad, Jo een twintigtal clubs bezocht. We trainden onder andere bij het IKMF, de ECKMF, bij Krav Maga Worldwide en CKM in Nederland, bij de federatie van Richard Douieb in Frankrijk, bij mensen die zichzelf een titel toebedeelden en volgden stages van Alain Cohen (Krav Security), Moshe Katz (IKI), Alberto Merlo (ECKMF, IPP) en Itay Gil (Protect Invest). Vorig jaar gingen we zelfs naar Israël om te trainen met de mensen van Haïm Peer (KMF).

Het is bijna onbegonnen werk om al die ervaringen neer te pennen, toch wil ik je de uitschieters niet onthouden: Krav Maga Worldwide, ECKMF en KMF. Daarmee zeg ik niet dat bijvoorbeeld de IKMF niet goed is. Serge Bridoux (B), Franklyn Hartkamp (NL) en Raphaël Glassberg (B) zijn goede instructeurs maar ik heb een probleem met sommige technieken. Daar kunnen die mensen niets aan doen.

Qua instructeurs heb ik een voorkeur voor Alain Cohen, Luc Van Laere en Alberto Merlo. Cohen omwille van z'n flamboyance, Van Laere en Merlo omwille van hun stijl en effectiviteit. De stijl van Van Laere is zeer open. Ik heb zelden een instructeur meegemaakt met zoveel achtergrond en kennis van zaken. Van Laere laat toe dat je technieken uit andere vechtsporten gebruikt en analyseert dan in overleg de effectiviteit. Ondanks mijn ervaring en achtergrond in Krav Maga heb ik op één les een paar interessante zaken opgestoken.

De principes van het Krav Maga zijn simpel en ik verwijs naar de pagina 'Combat Mindset'. Krav Maga draait om overleven. Counteren terwijl je afweert, snel en hard doorgaan. Alle technieken zijn grofmotorisch en simpel, zoals het hoort.

Jammer genoeg zijn er een aantal instructeurs die niet snappen hoe het moet en er toch nog ingewikkelde klemmen bij slepen. Zonde.

In Antwerpen loopt er een personal trainer rond die zowel Krav Maga als Systema als Close Combat op zijn cv heeft staan, pocht met jaren ervaring en niet begrijpt dat ingewikkelde constructies niet thuishoren in Close Combat. Als ex Para zou hij moeten weten hoe het moet. Niet goed opgelet misschien? De jongeman loopt trouwens regelmatig in het bos achter zijn zaal in camo. Daar stel ik me toch ernstig vragen bij.

En daarmee zijn we bij de fantasten aangekomen. Net zoals de hierboven vermelde jongeheer, die trouwens geen instructeurstitel heeft bij één van de mij bekende federaties zijn er nog mensen die menen dat je instructeur kunt worden door regelmatig een Youtube filmpje te bekijken. Let daar mee op. Die heren schrikken er niet voor terug je de grootste onzin te vertellen. Het grappige is dat dit soort graag met elkaar omgaat. Ze richten een eigen federatie op en geven zichzelf een titel zoals 'topinstructeur' of 'master' om daarna hun vriendjes van titels te voorzien.

En Moni? Wel, Aizik is een speciaal geval. Je komt hem namelijk overal tegen. Eigenlijk past hij niet in het rijtje. Het CKM van Moni Aizik is GEEN Krav Maga, het leunt aan bij Close Combat maar is soms te technisch. Het grootste probleem is dat hij totaal incompetente instructeurs neerzet. Zo was ik totaal niet onder de indruk van een les van één van zijn leerlingen, ene Arie uit Nederland. De kerel slaagde er zelfs in om er Ninjutsu bij te slepen. Japanse sluiptechnieken op een Krav Maga seminar?

Hoe zou een gemiddelde Krav Maga les er dan wel uit moeten zien? Simpel, en dit komt zo uit een instructeurscursus: bloedsomloop stimulerende oefening, stretching, opwarming, drill en techniek. Zozo, dat lijkt aardig op wat in mijn boekje staat.

In de afgelopen jaren zag ik instructeurs die begonnen met een stretching. Jongens, het is belangrijk dat je begint met een oefening om je bloedsomloop een beetje te activeren en de spieren wat op te warmen anders riskeer je letsel! Als je instructeur die volgorde niet respecteert dan moet je op zoek naar een andere club. Eerst licht opwarmen liefst lopen, dan stretchen, punt. Die ene clown die me probeerde te overtuigen met "je moet altijd klaar zijn voor het gevecht" zouden ze moeten opsluiten. Je gaat trainen in optimale omstandigheden om iets te leren. Dat is zelfs bij defensie zo en daar mag je toch veronderstellen dat de deelnemers aan een training of les klaar zijn voor het gevecht!

Een Krav Maga les moet fysiek zwaar zijn voor iedere deelnemer, het is de taak van de instructeur om ervoor te zorgen dat in een gemengde burgergroep iedereen z'n deel heeft gekregen. Hij zal toelaten dat de zwakkeren iets minder presteren en langer recupereren. Eén van de principes van Krav Maga is dat iedereen het moet kunnen toepassen.

Krav Maga is een zeer bruikbaar instrument als je ook de theorie snapt. Trainen zonder een woordje uitleg heeft geen zin. Je moet weten waarmee je bezig bent. Je instructeur moet de tijd nemen voor een praatje.

En ander belangrijk element bij Krav Maga is scenariotraining. Naarmate je vordert moet je de mogelijkheid krijgen om realistische situaties na te spelen. Een overval, een steaming, een plotse aanval... een goed instructeur verwerkt scenario's in drills en techniekoefeningen.

Nog één van de redenen waarom ik de lessen van Merlo en Van Laere leuk vond: ze begonnen de techniekoefeningen met een probleemstelling: "stel je voor dat... hoe los je dat op?" Terwijl je aan het probleem werkt komen ze langs en verbeteren je bewegingen of techniek. Van Laere gaat nog een stapje verder en laat iedereen z'n oplossing voorstellen en verdedigen. De anderen mogen dan commentaar leveren. Die aanpak tracht ik nu ook toe te passen en ik moet toegeven dat de groep sneller evolueert.

Het is zoals ik al zei, veel hangt af van de instructeur maar op zich is Krav Maga een interessant systeem. De principes zijn universeel toepasbaar bij elk Close Combat systeem en de technieken zijn bruikbaar. Eén van de instructeurs maakte daaromtrent trouwens een terechte opmerking: "Krav Maga heeft geen technieken, het zijn elementen die gepikt zijn uit Martial Arts en werden aangepast zodat ze conform zijn aan de principes van Krav Maga".

Meer info:

http://www.kravmaga-antwerpen.be

http://ippkravmaga.jimdo.com/

http://www.krav-security.com

http://www.your-krav-maga-expert.com/itay-gil.html

8 opmerkingen:

 1. ik heb al overal krav maga gedaan bij alle federaties wat jij zegt klopt wel, ik weet het niet van die buitenlanders, daar kan ik niet van meespreken. Raphael Glassberg is goed en Johnny Waterschoot ook, Serge Bridoux ook, Jeroen Vermeulen ook en Luc Van Laere ook. Patrick Wittevrongel iets minder en die afrikaanse jongen in Brussel is matig. Ik heb eens les gekreven van iemand die het bij Richard Douieb leerde en dat trok op niks, die werken met japanse namen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is Alain Cohen ook een van de mensen die zichzelf een title heeft gegeven? (Dit hoeft overigens niets af te doen aan zijn vaardigheden).

  Dit vond ik op internet

  http://martialartslies.blogspot.com/2009/11/grandmaster-alain-cohen.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alain heeft een instructeursdiploma van Wingate maar noemt zichzelf een beetje onfortuinlijk "Master".

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kan er iemand mij een club aanbevelen regio Brugge? Want wil bij een goede club kunnen start, heb absoluut nog geen ervaring...

  Alvast Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kan mij goed vinden in je artikel. Er zitten "kleine" verschillen in de technieken van de grotere krav maga organisaties, maar in grote lijnen zitten ze op een lijn. Helaas lopen er veel snuiters rond die lopen te mixen en die begrijpen het gewoon niet. 1 van de basis principes is "keep it simpel" Waarom 5 verschillende bevrijdingen leren vs a choke als je het ook met 1 kan. Een kind of oudere moeten de technieken ook met succes kunnen toepassen.
  gr. Bo van Velzen
  krav maga instructeur. NL

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hallo, ik ben uit gent en zou graag met krav maga beginnen. Ik heb totaal geen idee waar er een club is. Ik wil ookwel trainen in een club met een bekwame leraar, anders heb je er ook niet veel aan. kan iemand me helpen?
  grts

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo,

  kennen jullie Retzef Krav maga uit NL? Ik ben pas geleden eens in Breda wezen kijken, maar ik vond het meer veredeld kyokushin. In fudo stand staan enzo en over "dojo" spreken. De leraar vond ikzelf ook nogal negatief overkomen. Mijn ervaring met Krav maga is, dat Krav Maga Worldwide een hele goede is en het IKMF ook. Zlef train ik bij de eerste. Mijns inziens lopen er inderdaad ook vele nep-leraren rond.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind dat er binnen de grote federaties veel instructeurs rondlopen die ook niet bij de beste horen. Ik heb een aantal instructeurs van de IKMF, KMWW ( Darren) gezien tijdens een training. Wat ik zag was een Instructeur die traag was tijdens het ontwapenen en de trappen en het boksen niet goed uitvoerde. Tijdens het stoten ging de dekking altijd naar beneden en er zat geen kracht achter de stoten en trappen. Maar omdat ze instructeur zijn binnen een grote bekende federatie hebben ze het idee dat ze de beste zijn en iedereen volgt de instructeur zonder kritisch en objectief te zijn. Ook vind ik dat het puur draait om geld, als je een eigen sportschool hebt ben je al interessant voor de grote federaties. In het begin keek ik op naar de grote federaties maar na het zien van bovengenoemde was ik erg teleurgesteld dat men dit systeem opgericht door Imi Lichtenfeld ( rust in vrede) zo zou verwaarlozen.

  BeantwoordenVerwijderen