zondag 28 maart 2010

Jeet Kune Do

De naam van de door Bruce Lee ontwikkelde vechtkunst Jeet Kune Do eind jaren '60. Jeet Kune Do betekent "weg van de onderscheppende vuist". In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Jeet Kune Do geen sport, maar een weerbaarheidstraining. Nadat de basistechnieken en technische aspecten zijn behandeld, staat JKD de student toe om zelf de beste elementen te koppelen en verder te ontwikkelen.

Bruce Lee’s originele stijl was Wing Chun Kung Fu. Zijn Sifu, leraar was Yip Man. Wing Chun betekent ‘mooie lente’. Wing Chun gaat er van uit dat de beoefenaar altijd zwakker is dan de aanvaller. Dit omdat de oprichter van Wing Chun een vrouw was. Het boek 'Tao of Jeet Kune Do' is door Bruce Lee zelf geschreven.

JKD is een niet traditionele, Amerikaanse krijgskunst met een sterke basis van Wing Chun Gung Fu, schermen en westers boksen. Gebaseerd op de principes van simpliciteit, realiteit en individualiteit. Vrij van rituelen en aspecten van sport, ontwikkeld door Bruce Lee voor zelfverdediging op straat.

Lee vond dat Wing Chun een aantal grote beperkingen had en dat de confrontaties onnodig lang duurden. Hij begon de stijl aan te passen en voegde andere vechtstijlen toe. Hij zorgde ervoor dat de bewegingen vloeiender werden en meer gericht op het gevecht zelf. Hij voegde technieken toe uit het boksen en schermen.

Bruce Lee bestudeerde wel andere stijlen voor hun zwakheden. Met deze vergaarde kennis bleef hij zijn Jeet Kune Do continu perfectioneren. Hij was een groot fan van Mohammed Ali en gebruikte onderdelen van zijn stoottechnieken. Bruce geloofde dat, zodra je aangevallen werd, je de actie van de aanvaller moest aanvullen. Op deze manier is bijvoorbeeld de kleine, snelle verdediger niet in het nadeel.

"Empty your mind. Be formless, shapeless like water. Now, you put water into cup, it becomes a cup; put it into a teapot, it becomes a teapot. Now, water can flow, or crash. Be water my friend" - Bruce Lee

De namen om te onthouden: Frans Stroeven, George Sirag en James ter Beek uit Nederland en Hans De Burchgraeve, België.

Net zoals bij andere systemen is de Jeet Kune Do scene vergeven van de fakers. JKD is een mooi maar verouderd systeem dat aan de basis niet aangepast is aan de huidige vormen van agressie. Het is jammer dat net de fakers het JKD in een andere context trachten te plaatsen waardoor het systeem afglijdt naar nutteloos.

Dat laatste heeft veel te maken met de mythische Bruce Lee zelf die misbruikt wordt als kapstok voor de jasjes van commerciële jongens die het niet zou nauw nemen met de waarheid.

Leer je jezelf te verdedigen met JKD? Ja, absoluut, maar het is niet genoeg. JKD is een perfecte basis als de 1" punch eruit is tenminste. Veel technieken en principes zijn achterhaald maar hetgeen overblijft is bruikbaar.

1 opmerking:

  1. U zegt dat JKD grotendeels verouderd is: waarom? Dingen beweren zonder ze te onderbouwen komt neer op zeveren. Zeker als ze negatief zijn. Er zijn trouwens wel meer mensen in België gekwalificeerd om JKD te geven: Flavio Ruiz van Hoof en Joffry Hion bv., beiden gecertificeerde instructeurs onder Ron Balicki, de schoonzoon van de wereldbekende en gerespecteerde Dan Inosanto. Uit uw uitleg hier kan ik niet afleiden dat u ook effectief JKD getraind hebt en dus weet waar het systeem om draait, iedere idioot kan een tekst van wikipedia parafraseren. Waarmee ik uiteraard niet gezegd heb dat u een idioot bent.

    BeantwoordenVerwijderen