dinsdag 9 maart 2010

CKM Moni Aizik

Sla Black Belt Magazine open en hij staat erin. Moni Aizik is een innemend bijna charismatisch figuur met een eigen systeem. Het Commando Krav Maga. De bijtitel 'Combat Survival' wil je laten geloven dat je er een aanval mee overleeft maar is dat ook zo?

Als het met Ju Jitsu kan dan kan het ook met CKM want meer dan een aangepaste versie van deze oosterse krijgskunst is CKM niet. Is CKM dan rommel? Neen, dat nu ook niet, het is gewoonweg geen Krav Maga.

Dat de bijtitel 'Combat Survival' zienderogend meer in the picture komt zou wel eens kunnen betekenen dat Aizik dat ook stilaan door heeft. De druk is immers groot, diverse blogs schreven al minder leuke zaken over Aizik.

Wat is er nu echt aan de hand?

Eerst en vooral is dat kleine akkefietje dat een eigen leven is gaan leiden. Aizik liet zich eens ontvallen dat hij een fantastische held was in één of andere Israëlische oorlog. Daarna zou hij in opdracht van de Israëlische regering samen met Imi Lichtenfeld Krav Maga hebben (door)ontwikkeld. Een verzinsel zo bleek later maar ondertussen stond het wel al in Black Belt Magazine en op zijn website. Een paar instructeur voelden zich bedrogen en stapten naar een andere federatie. Daar kwamen ze te weten dat ze eigenlijk geen Krav Maga hadden gedaan. Resultaat: boze ex CKM instructeurs.

Zo stilaan kwamen nog meer leugens aan het licht. Aizik claimde onder andere dat hij elke 8 weken de Israëlische Special Forces ging trainen.

Aizik hield echter stand. Net door die goed geoliede promotiemachine bleven zich maar potentiële instructeurs aanbieden. Mensen die er ettelijke honderden Euro's voor over hadden om CKM instructeur te worden en dan nog eens jaarlijks ettelijke honderden Euro's zouden moeten betalen om instructeur te blijven.

Op zich geen probleem, Zumba is ook zo'n verhaal, wie ligt daar nu van wakker? Wel, de instructeurs misschien? Zeker als ze na verloop van tijd kennis maken met het echte werk.

Aizik organiseert Instructor seminars die 3 tot 5 dagen duren en 1955USD kosten. Op zijn website beweert hij mensen met een goede fysieke conditie ouder dan 21 op die korte tijd volwaardig instructeur te kunnen maken.

De eerste belangrijke vraag is natuurlijk: kan dat? Laat me daar volmondig neen op antwoorden. Zelfs niet als je een Martial Arts achtergrond hebt, misschien als je een Ju Jitsu sensei (leraar) bent.

Een belangrijk deel van zijn cursus gaat over de geschiedenis van het CKM en over Aizik zelf. Zo tracht hij er zijn wijsheden als mantra's in te rammen waardoor ik al heel snel een sectegevoel kreeg en bedankte voor de moeite. Ja, ik was diegene die er na 5 uur genoeg van had. Anderen hielden het langer vol en kregen CKM Instructor certificaat.

Ik moet toegeven dat Aizik zelf een grote en stevige jongen is, dat maakt blijkbaar indruk op sommige mensen. Aizik kan zijn verhaal met overtuiging brengen, ik begrijp dat er mensen zijn die hem geloven al staat hij soms de grootste onzin uit te kramen.

Het resultaat van dit alle is dat er tientallen CKM instructeurs rondlopen die denken dat ze mensen iets nuttig leren en dat is dus een gevaarlijke situatie. Langs de andere kant zijn er de laatste jaren een 50-tal CKM instructeurs opgestapt. In Nederland vluchtte Arie Van Den Akker eerst naar de European Commando Krav Maga Federation (die voor alle duidelijkheid niks te maken heeft met het CKM van Aizik - zie hun site) om daarna op eigen houtje verder te gaan en zo te zien is ook Giovanni Medendorp naar het ECKMF kamp getrokken.

Wat nu? Ik volg de blogs en sites die berichten over Aizik en CKM. Ondertussen is er een mailtje onderweg naar Van Den Akker en Medendorp met de vraag om meer uitleg.

Meer interessante verhalen: http://www.moniaizik.info/

1 opmerking:

  1. Die Arie van den Akker is een bewezen fake instructor en inmiddels ook weg bij de ECKMF. Hij geeft nu Combat Sequens en Kuroi ryu Ninjitsu in Nederland. Tevens zegt hij dat hij Kapap meester is.

    XXX Valerie (Krav Girlie)

    BeantwoordenVerwijderen