zaterdag 20 februari 2010

Krav Maga

Krav maga (contactgevecht) is een systeem dat zijn oorsprong heeft in Israël. De oprichter van het systeem is Imrich Sde-Or (IMI Lichtenfeld).

Er gaan heel wat verhalen de ronde over de oorsprong van Krav Maga, feit is dat Imi's volgelingen Krav Maga bekend hebben gemaakt. Wat vroeger een 'geheim' systeem was is nu het bekendste systeem ter wereld.

Er zijn tientallen Krav Maga federaties, de ene al beter dan de andere. De laatste jaren heb ik zowat overal Krav Maga getraind. Zo heb ik de afgelopen 2 jaar soms samen met mijn kameraad, Jo een twintigtal clubs bezocht. We trainden onder andere bij het IKMF, de ECKMF, bij Krav Maga Worldwide en CKM in Nederland, bij de federatie van Richard Douieb in Frankrijk, bij mensen die zichzelf een titel toebedeelden en volgden stages van Alain Cohen (Krav Security), Moshe Katz (IKI), Alberto Merlo (ECKMF, IPP) en Itay Gil (Protect Invest). Vorig jaar gingen we zelfs naar Israël om te trainen met de mensen van Haïm Peer (KMF).

Het is bijna onbegonnen werk om al die ervaringen neer te pennen, toch wil ik je de uitschieters niet onthouden: Krav Maga Worldwide, ECKMF en KMF. Daarmee zeg ik niet dat bijvoorbeeld de IKMF niet goed is. Serge Bridoux (B), Franklyn Hartkamp (NL) en Raphaël Glassberg (B) zijn goede instructeurs maar ik heb een probleem met sommige technieken. Daar kunnen die mensen niets aan doen.

Qua instructeurs heb ik een voorkeur voor Alain Cohen, Luc Van Laere en Alberto Merlo. Cohen omwille van z'n flamboyance, Van Laere en Merlo omwille van hun stijl en effectiviteit. De stijl van Van Laere is zeer open. Ik heb zelden een instructeur meegemaakt met zoveel achtergrond en kennis van zaken. Van Laere laat toe dat je technieken uit andere vechtsporten gebruikt en analyseert dan in overleg de effectiviteit. Ondanks mijn ervaring en achtergrond in Krav Maga heb ik op één les een paar interessante zaken opgestoken.

De principes van het Krav Maga zijn simpel en ik verwijs naar de pagina 'Combat Mindset'. Krav Maga draait om overleven. Counteren terwijl je afweert, snel en hard doorgaan. Alle technieken zijn grofmotorisch en simpel, zoals het hoort.

Jammer genoeg zijn er een aantal instructeurs die niet snappen hoe het moet en er toch nog ingewikkelde klemmen bij slepen. Zonde.

In Antwerpen loopt er een personal trainer rond die zowel Krav Maga als Systema als Close Combat op zijn cv heeft staan, pocht met jaren ervaring en niet begrijpt dat ingewikkelde constructies niet thuishoren in Close Combat. Als ex Para zou hij moeten weten hoe het moet. Niet goed opgelet misschien? De jongeman loopt trouwens regelmatig in het bos achter zijn zaal in camo. Daar stel ik me toch ernstig vragen bij.

En daarmee zijn we bij de fantasten aangekomen. Net zoals de hierboven vermelde jongeheer, die trouwens geen instructeurstitel heeft bij één van de mij bekende federaties zijn er nog mensen die menen dat je instructeur kunt worden door regelmatig een Youtube filmpje te bekijken. Let daar mee op. Die heren schrikken er niet voor terug je de grootste onzin te vertellen. Het grappige is dat dit soort graag met elkaar omgaat. Ze richten een eigen federatie op en geven zichzelf een titel zoals 'topinstructeur' of 'master' om daarna hun vriendjes van titels te voorzien.

En Moni? Wel, Aizik is een speciaal geval. Je komt hem namelijk overal tegen. Eigenlijk past hij niet in het rijtje. Het CKM van Moni Aizik is GEEN Krav Maga, het leunt aan bij Close Combat maar is soms te technisch. Het grootste probleem is dat hij totaal incompetente instructeurs neerzet. Zo was ik totaal niet onder de indruk van een les van één van zijn leerlingen, ene Arie uit Nederland. De kerel slaagde er zelfs in om er Ninjutsu bij te slepen. Japanse sluiptechnieken op een Krav Maga seminar?

Hoe zou een gemiddelde Krav Maga les er dan wel uit moeten zien? Simpel, en dit komt zo uit een instructeurscursus: bloedsomloop stimulerende oefening, stretching, opwarming, drill en techniek. Zozo, dat lijkt aardig op wat in mijn boekje staat.

In de afgelopen jaren zag ik instructeurs die begonnen met een stretching. Jongens, het is belangrijk dat je begint met een oefening om je bloedsomloop een beetje te activeren en de spieren wat op te warmen anders riskeer je letsel! Als je instructeur die volgorde niet respecteert dan moet je op zoek naar een andere club. Eerst licht opwarmen liefst lopen, dan stretchen, punt. Die ene clown die me probeerde te overtuigen met "je moet altijd klaar zijn voor het gevecht" zouden ze moeten opsluiten. Je gaat trainen in optimale omstandigheden om iets te leren. Dat is zelfs bij defensie zo en daar mag je toch veronderstellen dat de deelnemers aan een training of les klaar zijn voor het gevecht!

Een Krav Maga les moet fysiek zwaar zijn voor iedere deelnemer, het is de taak van de instructeur om ervoor te zorgen dat in een gemengde burgergroep iedereen z'n deel heeft gekregen. Hij zal toelaten dat de zwakkeren iets minder presteren en langer recupereren. Eén van de principes van Krav Maga is dat iedereen het moet kunnen toepassen.

Krav Maga is een zeer bruikbaar instrument als je ook de theorie snapt. Trainen zonder een woordje uitleg heeft geen zin. Je moet weten waarmee je bezig bent. Je instructeur moet de tijd nemen voor een praatje.

En ander belangrijk element bij Krav Maga is scenariotraining. Naarmate je vordert moet je de mogelijkheid krijgen om realistische situaties na te spelen. Een overval, een steaming, een plotse aanval... een goed instructeur verwerkt scenario's in drills en techniekoefeningen.

Nog één van de redenen waarom ik de lessen van Merlo en Van Laere leuk vond: ze begonnen de techniekoefeningen met een probleemstelling: "stel je voor dat... hoe los je dat op?" Terwijl je aan het probleem werkt komen ze langs en verbeteren je bewegingen of techniek. Van Laere gaat nog een stapje verder en laat iedereen z'n oplossing voorstellen en verdedigen. De anderen mogen dan commentaar leveren. Die aanpak tracht ik nu ook toe te passen en ik moet toegeven dat de groep sneller evolueert.

Het is zoals ik al zei, veel hangt af van de instructeur maar op zich is Krav Maga een interessant systeem. De principes zijn universeel toepasbaar bij elk Close Combat systeem en de technieken zijn bruikbaar. Eén van de instructeurs maakte daaromtrent trouwens een terechte opmerking: "Krav Maga heeft geen technieken, het zijn elementen die gepikt zijn uit Martial Arts en werden aangepast zodat ze conform zijn aan de principes van Krav Maga".

Meer info:

http://www.kravmaga-antwerpen.be

http://ippkravmaga.jimdo.com/

http://www.krav-security.com

http://www.your-krav-maga-expert.com/itay-gil.html

S.P.E.A.R. - Tony Blauer

In eerdere posts heb ik het al regelmatig over de Combat Mindset gehad. De principes waarop die Combat Mindset gebaseerd is komen recht uit het Stress Management boekje.

Eer je gaat nadenken over een zelfverdedigingsysteem moet je weten wat stress doet met je lichaam en je moet weten wat de natuurlijke reflexen zijn in het geval van verrassing.

Het Spontaneous Protection Enabling Accelerated Response Systeem van Tony Blauer is dan ook niks nieuws. Maar, en daar komt het: alles wat hij zegt klopt voor de volle 100%. S.P.E.A.R. is gebaseerd op feiten en het verhaal is zeer goed verpakt.

Blauer weet waarover hij het heeft en kan zelfs de meest ervaren Close Combat instructeur iets leren. Hij is vlot en haalt relevante voorbeelden aan.

Blauer was jaren geleden op een besloten seminar waar nog een paar andere Vlamingen en ikzelf ook aanwezig waren en sommige van zijn gimmicks komen recht uit dat seminar. Zo is zijn inside en outside 90° concept afkomstig van ene Marcel Dor, de feitelijke grote baas bij de Europese Commando Krav Maga Federatie, en die heeft het waarschijnlijk uit het Wingate Institute...

Het principe is simpel: hou je onderarm meer dan 90° ten opzichte van je bovenarm en open je hand. Je gebruikt daarbij andere spieren en zal gemakkelijker iemand van je af kunnen duwen.

Op zich is er niks verkeerd met het 'leren' en integreren, integendeel. Nogmaals: Blauer rockt! Het is duidelijk dat hij heel wat tijd en energie in research heeft gestoken.

S.P.E.A.R. is een zeer goede fundering voor elk Close Combat Systeem. Als je serieus bezig bent met Close Combat dan moet je die DVD in huis halen! Leer en integreer.

Meer info: http://www.tonyblauer.com/

Haganah

HaganaH, F.I.G.H.T. (Fierce Israeli Guerilla Hand-to-hand Tactics) is van de hand van Mike Lee Kanarek (die trouwens tot z'n 10e in België woonde en nog een paar keer terugkwam). Zonder enige moeite heb ik het hier over een egosysteem. Mike Lee kent Kapap en Krav Maga maar is een commerciëel beestje. Niks op tegen en op de keper genomen heb ik zelfs geen probleem met een egosysteem. Als het maar zin heeft, als het maar een achtergrond heeft.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja. Ik bedoel, ja, het werkt. Alleen is het soms een beetje te fijnmotorisch. Tracht in een gevecht je voet maar eens op de voet van een tegenstander te krijgen... Leuke techniek, dat wel. Het principe is simpel: je zet je voet op de voet van de tegenstander en duwt hem naar achter. Om het in de woorden van één van mijn favoriete instructeurs te zeggen: "een opportuniteitstechniek". Ik zou je tijdens het trainen van die techniek willen aanraden je voet op te heffen als je trainingspartner naar achter begint te vallen anders zou je wel eens met een enkelprobleem kunnen zitten. uit ervaring weet ik dat je daar maanden kunt mee sukkelen.

Als je de DVD's van Kanarek bekijkt zie je zorgvuldig gemaakte beelden, een duidelijke uitleg en goede achtergrondinformatie. De nadruk ligt op de technieken én het concept. Kanarek werkt met referentiepunten en dat is op zich een leuk idee. Je leert zo snel een aantal openingen benutten vanuit diverse hoeken.

Zijn de DVD's het kopen waard? Ja. Alleen al omdat ze zo zurgvuldig gemaakt zijn. Kanarek slaagde erin een goed systeem op poten te zetten dat vooral in de USA een succes is.

Meer info: http://www.fight2survive.com/

UPDATE: Ondertussen is aan het licht gekomen dat ook Kanarek het niet zo nauw neemt met de waarheid. Lees er alles over op de waarheid over Mike Lee Kanarek.

Systema

Systema is een Russisch Close Combat systeem. De namen om te onthouden zijn Vladimir Vasiliev, Mikhail Ryabko, Alec Kostic, Jan Bloem en Arend Dubbelboer.

Er zijn Systema scholen in Marke (B), Emmen, Hoogeveen, Meppel en Zwolle (NL).

Als we de uitleg over Systema bekijken op de site van Arend Dubbelboer dan lezen we: "Systema is een krijgskunst uit Rusland. Systema betekent “het systeem”. Het is een systeem met ideëen en principes die je gezondheid, kracht, al gehele fitness, geestelijk en lichamelijk verrijken. Dit alles wordt beoefend door middel van krijgskunst, of in andere woorden het beoefenen van fysieke weerbaarheid. In Systema leren we geen vaste technieken, kata’s (vormen),we hebben zelfs geen specifieke vechthouding buiten onze natuurlijke houding. Systema werkt met de natuurlijke bewegingen en de instinctieve reactie van de mens. Systema is een zeer ruim systeem en in de fysieke weerbaarheid houdt het zich bezig met pakkingen, klemmen, wurgingen, stoten, trappen, staand, zittend of liggend. Het leren verdedigen met wapens en tegen wapens, gebruik van geimproviseerde wapens, tegen één aanvaller of meerdere aanvallers met of zonder wapens en ga zo maar door. Het kent geen einde in de mogelijkheden die het heeft. Systema is erg uniek, bijzonder en zeer effectief en toepasbaar op iedere denkbare situatie. Daarom wordt dit systeem in Rusland ook gebruikt door speciale eenheden in het Russische leger en andere professionals. Nu is dit unieke systeem ook toegankelijk voor jou."

Dat zou dus net zo goed over Close Combat of Krav Maga kunnen gaan.

Als we het systeem van naderbij bekijken zien we echter een paar duidelijke verschillen. De nonchalante bewegingen die soms doen denken aan de 'drunken master' stijl uit het Kung Fu lijken me ietwat vergezocht.

Toen ik een paar jaar geleden met een paar kameraden een seminarie bijwoonde van Vasiliev viel me op dat de peer pressure de overhand kreeg waardoor technieken die helemaal niet effectief zijn toch werkten. Ik schreef het al in een eerdere post, een pols breek je niet door eventjes met je schouders te schudden. We hebben tijdens en na het seminar meermaals getracht letsel toe te brengen door de techniek toe te passen, het lukte niet.

Toen ik via Facebook een Russische collega contacteerde met de vraag of dit effectief een techniek is uit het Systema handboek, schreef hij me dat er een groot verschil is tussen het gepopulariseerde Systema en het originele systeem van de Spetsnaz. Het systeem dat Ryabko en z'n leerlingen neerzetten is gecommercialiseerd. Volgens mijn collega is het daarom niet slecht, alleen moet je niet zomaar alles klakkeloos overnemen.

Systema is big business, sla 'Special Weapons' open en er staan minstens 3 advertenties in waarin tientallen DVD's van Rybko en co worden aangeprezen.

Gezien ik op de hoogte moet blijven van de ontwikkelingen op gebied van Close Combat heb ik er een aantal aangeschaft. Ook op de DVD's staan een aantal technieken die niet werken. Men gaat soms uit van statische situaties. Naar mijn weten is een gevecht dynamisch. Als iemand naar je plexus stoot zal zijn hand daar geen 3 seconden blijven.

Ook die 'speciale' stoot uit het Systema waarbij tegenstanders uit balans geraken werkt niet (altijd). Ik snap niet dat mensen nog altijd geloven in dat soort onzin. In een gevecht is een KO een kwestie van hard slaan. Tot nu heb ik nog niemand harder zien slaan dan een bokser. Je mag daar van mijn part uren over lullen maar zo is het. Laat de ninja's maar komen. Eén rake ruk van een bokser en het is afgelopen. geen drukpunten, geen speciale stoten, één flinke rake mep.

Is Systema onzin? Neen, als je die (commerciële?) elementen eruit haalt is het een leuk systeem, anders maar best bruikbaar. Het is zoals bij alle andere systemen, veel hangt af van de ervaring van de instructeur. Een instructeur met een goede achtergrond zal er vanzelf de frivole kantjes wel uithalen.

De zin en onzin van verschillende Close Combat systemen

Krav Maga, Kapap, Systema, drie systemen, drie keer Close Combat en dan hebben we het nog niet over subsystemen en allerlei 'uitvindingen'. Wat is nu het absolute topsysteem?

Eigenlijk is dat afhankelijk van de manier van lesgeven, de instructeur en het systeem. Vergeet de jongens die hun eigen systeem promoten als topsysteem. Dat is onzin en meestal doen ze het uit commerciële overwegingen (of om zichzelf in the picture te stellen).

Er zijn een aantal Belgische en Nederlandse Close Combat instructeurs die er met kop en schouders uitsteken en die mensen werken niet toevallig één voor één met een gevestigd systeem. De reden daarvoor is simpel. Meestal krijgen ze daardoor de nodige backup om hun systeem te laten evolueren. Net dat is zeer belangrijk bij Close Combat. Agressie nu is niet meer de agressie van 20 jaar geleden.

Zonder een keuze te maken voor bepaald systeem of mijn persoonlijke voorkeur te willen opdringen zou ik Krav Maga op dat vlak een 10+ geven. Jammer genoeg is de grootste Krav Maga federatie, de IKMF niet de beste (ondanks het feit dat de kwaliteit van de Belgische instructeurs hoog is en dat de Nederlandse hoofdinstructeur in mijn VIP list staat). Dat komt waarschijnlijk omdat die federatie zo groot is. De nummer 2 doet het op dat vlak veel beter. Krav Maga Worldwide is flexibel en durft veranderingen door te voeren. Net als de kleinschalige KMF en ECKMF.

De kwaliteit van de Vlaamse Krav Maga Federatie, VKMF instructeurs is ook goed, ze krijgen een zeer degelijke opleiding en goed opvolging.

Als je Krav Maga gaat vergelijken met Kapap dan kom je tot de vaststelling dat Krav Maga een meer civiele evolutie is van Kapap. Kapap spreekt niet over proportionaliteit en het tot enig doel het neutraliseren van de tegenstander. Dat is moeilijk verkoopbaar aan burgers. Temeer omdat een groot percentage van de technieken gericht zijn op ontwapening en het gebruik van wapens wat in Nederland heel moeilijk is.

Ik verbaas me er dan ook over dat er in Nederland Kapapverenigingen zijn. Naar mijn mening geven ze daar eerder Krav Maga maar dan een beetje anders.

De naar mijn bescheiden mening beste Kapap organisatie is die van de omstreden Avi Nardia. Kapap Academy.

De conclusie is wat mij betreft simpel: Kapap is perfect voor professionelen maar niet voor burgers.

En Systema? Wel, daar heb ik zo m'n twijfels over. Systema ziet er leuk uit maar is soms heel vergezocht. Too fancy. Teveel technieken zijn totaal onbruikbaar. Zo zie je op diverse Youtube filmpjes een techniek waarbij de verdediger de pols breekt van de stotende aanvaller door een beweging te maken met het bovenlichaam.

Zeker is dat Krav Maga en Kapap bruikbaar zijn, de subsystemen en eigen uitvindingen van zelfbenoemde meesters neem ik later serieus onder de loupe.

Waarom Oosterse vechtsport geen zelfverdediging is

Kort? Regeltjes. Aikido, Judo, Hapkido, Tae Kwon Do Jeet Kune Do, weet-ik-veel-wat-nog-do of Kung Fu zijn sporten. Of je traint recreatief of je traint voor competie. Als je dat laatste doet dan ben je bezig met regeltjes. Je mag niet naar het hoofd slaan (Kyokushin Karate), je mag helemaal niet slaan (Judo) en ga zo maar door. Het jarenlang trainen op die technieken en regels conditioneert je zodanig dat je niet juist reageert in een echte stress situatie.

Een bijkomend probleem is dat de bewegingen te complex zijn én dat er teveel technieken zijn. Je hebt dus met andere woorden veel training nodig eer alles netjes in je lichaamsplan zit. Een Oosterse vechtsport leer je niet op 2 jaar, zelfs niet als je er intensief mee bezig bent!

Uitzonderingen? Ja die zijn er natuurlijk maar alles hangt af van je Sensei. Het probleem is echter dat ik op veel clubs al een pak onzin heb moeten slikken. Laatst hoorde ik nog iemand zeggen dat zijn Judo Sensei vertelde dat een trap naar het kruis niet werkt. Wel, dat klopt gedeeltelijk en zeker als je de filosofie van de Oosterse vechtsport volgt (bijkomend probleempje). Stel dat je trapt en je aanvaller gaan naar beneden dan moet je natuurlijk niet stoppen en wachten tot hij terug bij z'n positieven is! Neen, je moet ervan profiteren dat hij lichtjes voorover gebogen staat met z'n handen voor z'n kruis!

Oosterse vechtsporten zijn super, als sport (competitie) of recreatief maar als je jezelf en je kinderen/vrouw/man... wil kunnen verdedigen dan ga je voor Krav Maga, (echte) Kapap, (echte), Haganah, Close Combat of een degelijk beproefd zelfverdedigingsystem.

De ware meester

Ik ben nogal gul met commentaar op anderen, dat geef ik grif toe. Dat becommentariëren van instructeurs en sensei's is een soort uitlaatklep voor m'n frustraties. Anderen vreten hun kas op, ik schrijf het van me af. Mag ik?

Dat ik het anoniem doe is een weloverwogen beslissing. Er zijn een handvol mensen in de sector die weten wat ik doe en op één uitzondering na volgen ze mijn redenering.

Mijn anonimiteit geeft me de mogelijk om vrij deel te nemen aan trainingen en er daarna in alle objectiviteit over te kunnen oordelen. Zelf ben ik geen avondsensei, ik geef les aan professionelen, nooit heb ik te maken met een burger. Waar, wat en hoe is niet belangrijk. Mensen die menen mij te moeten beoordelen kunnen dat perfect: als comment op een post.

Ik hoef me niet te bewijzen, diegenen die zichzelf uitroepen tot topinstructeur of 10e dan wel. Zij dragen een verantwoordelijkheid. Jammer genoeg bulken die heren (of dames) eerder van ego dan van kennis terzake en dat is gevaarlijk. Ze creëren daarmee een vals gevoel van veiligheid bij hun leerlingen.

Het is niet mijn bedoeling een soort ridder te zijn die onschuldige leerlingen wil redden van stoute meesters, zoals ik al zei, het is uit frustratie.

Mensen uit de Martial Arts scene die plots specialist zelfverdediging worden, wel dat snap ik niet. Mensen die helemaal alleen zelf een systeem uitvinden al evenmin.

Tuurlijk, dat ego! Waarom zouden ze een degelijk door tientallen zoniet honderden anderen gemaakt en verfijnd systeem uitdragen als ze zelf in het middelpunt van de belangstelling kunnen staat?

De laatste tijd krijg ik nogal vaak mailtjes met de vraag of de gindse of gene een goed instructeur is. Weet ik veel! Als ik er niet mee heb gesproken (ja, zelfs dat is soms al voldoende) of heb getraind dan vel ik geen oordeel. Ik durf me ook wel eens baseren op het oordeel van mensen die ik vertrouw. Dat oordeel weegt dan voor 40% door op mijn finale conclusie.

Schrijf ik het close combat evangelie? Belange niet... maar ik schrijf wel de waarheid. Daar zit geen financiëel gewin achter.

Wie de ware meester is zal altijd een persoonlijke keuze zijn. Het heeft niet alleen te maken met technische vaardigheden maar ook met karakter. Die dingen hebben wel eens de neiging om te botsen, daarvoor is de instructeur of leerling nog niet slecht.

Logisch dat de technische vaardigheden absoluut aanwezig moeten zijn en laat net dat hetgeen zijn waarop ik oordeel. Het is niet omdat een instructeur me een half uur kan entertainen dat ik hem een goed instructeur moet vinden. Het probleem is dat veel mensen gewoon slikken wat hun door de strot wordt geramd omdat diegene die het zegt ooit para zou zijn geweest (neen Lambrechts, not talking to you!).

Het is niet omdat iemand ooit soldaatje was of het nu nog is dat hij iets kent van close combat of vuurwapens. Er zijn bij den ABL meer mensen die niks met wapens en gevecht te maken hebben dan wel.

Het is zelfs niet per definitie zo dat een close combat instructeur uit het leger een goed instructeur is. De drilletjes die ze daar reguliere eenheden doen zijn ook maar basic en hebben op enige uitzonderingen na weinig te maken met bruikbare straattechnieken.

Neen, als je iemand voor je hebt staan die claimt zijn mosterd bij het leger te hebben gehaald vraag hem dan eens waar, in welke eenheid, hoe lang en in welke hoedanigheid.

Ik ken persoonlijk een pak echte (ex en huidige) CQC / CQB instructeurs, monitoren. En hoewel die mensen goed zijn in hun vak, is hetgeen ze je kunnen leren niet bruikbaar. Trouwens, als ze for real zijn dan zullen ze je niks leren! Mag niet.

De exen mogen dat dan weer wel. Maar ook daar stelt zich de vraag: "wat smeren ze op de boterham"? Een militaire achtergrond KAN een solide basis zijn maar meer niet.

Ik heb een perfect voorbeeld. Een ex militair instructeur en operatief met een uitstekende diensstaat, tientallen jaren ervaring. Gaf CQB in den vreemde en aan werknemers van private beveiligingsfirma's, gespecialiseerd in Israëlische systemen. Het is door hem dat ze bij een bepaalde eenheid geen highkicks meer geven. Wat doet die man? Hij geeft nu full time les in Krav Maga. Niet in een eigen systeem, neen, in een beproefd systeem.

Wipe the hype... kies verstandig, kies voor een bestaand en beproefd systeem.

vrijdag 19 februari 2010

Back in Town

Na het wissen van onze informatieve blog door Skynetblogs (van vrije meningsuiting gesproken) omdat we blijkbaar op een paar zere tenen hebben getrapt zijn we binnenkort terug met meer feiten. Deze keer nog harder. En mocht ook hier de waarheid een probleem blijken dan gaan we flyeren ;-)

We hebben de hulp ingeroepen van een paar echte experts uit binnen- en buitenland.

Het moet maar eens gedaan zijn met die fake Close Combat instructeurs die mensen ronduit GEVAARLIJKE zaken willen aanleren of de behoefte hebben om in de picture te staan ten koste van de veiligheid.

Het is de bedoeling om binnen de 3 maand een volledige VIP & FAKE lijst te publiceren. Dat wil zeggen dat we met 4 man de baan opgaan en anoniem gaan trainen bij IEDEREEN die claimt instructeur te zijn.

We hebben daarvoor al een tijdje een objectief beoordelingssysteem in de kast liggen.

Binnenkort:

De Close Combat VIPS en NOTS + de harde feiten!

Alles over Krav Maga, Systema, Haganah, KAPAP enz.

Info over Safe Flashbang, camouflage, afweren van messen...