donderdag 26 augustus 2010

Niks dan de waarheid

De laatste tijd is er nogal wat te doen om fake instructeurs. Mensen die uit het niets plots zelfverdediging of close combat geven.

Langs de ene kant heb je offspring van de korte cursussen à la CKM van Moni Aizik. Instructeur op drie dagen. Die mensen werden opgelicht. Langs de andere kant heb je de fantasten die hun eigen systeem uitvinden, de heren (en misschien ook dames) die op hun printertje een eigen certificaatje drukken van een bestaand systeem. Er zijn ook nog de kwieten (m/v) die na het behalen van een instructeurstitel beginnen zwalpen en er zijn de Sifu's of Sensei's die een traditionele vechtkunst of sport verkopen als zelfverdediging.

In detail

De CKM oogst is meestal mager, eerst en vooral is CKM helemaal geen Krav Maga, zelfs geen close combat (het is een uitvinding van leugenaar Moni Aizik). De CKM instructeurs kunnen best goede bedoelingen hebben maar gezien ze niet kritisch zijn tegenover de hun aangereikte technieken twijfel ik aan hun inzicht. Net dat is belangrijk voor een instructeur.

Voormalig CKM instructeur Giovanni Medendorp uit Groningen verliet na verloop van tijd de Aizik stal omdat hij tot het besef was gekomen dat het CKM curriculum eigenlijk onzin is. Ik zag laatst een aantal filmpjes van de kerel in kwestie, laat me toe te stellen dat hij weet wat hij zegt en doet. Een uitzondering? Neen, tientallen CKM instructeurs hebben (laat) het licht gezien. De grote vraag is of het uit commerciële overwegingen of onder druk van blogs als deze en vooral die van Robb?

De uitvinders dan, veelal megalomane randgevallen die niks nieuws in een nieuwe verpakking steken. Ze komen uit de Martial Arts wereld en trachten in te spelen op de nood aan efficiënte en realistische zelfverdediging. Lees het UCCS verhaal maar eens. Mensen met een gebrek aan inzicht en ethiek.

De huisdrukkers? Laatst zag ik nog een certificaat dat er echt uitzag maar na vertaling van de Hebreeuwse tekst een hoop onzin bleek te bevatten. Vooral grappig was dat de tekst echt op niks sloeg. De namaker had niet eens de moeite genomen om een echte tekst van een echt certificaat te kopiëren.

De zwalpers pakken het dan weer anders aan. Ze behalen ergens een certificaat en beginnen dan te melken. Ze trachten zich overal tussen te wringen, liegen, manipuleren en trachten anderen in diskrediet te brengen. Als hun plannetje mislukt gaan ze in slachtoffer modus. Ook daarvan heb ik een mooi voorbeeldje. Maar dat is voor later, eerst de rest van mijn verhaal.

Bij de drie eerste gevallen is het nuttig een background check te doen. Wie is hun instructeur en was is de credibiliteit van die instructeur. Mensen die bijvoorbeeld hun titel kregen van Haim Gidon, Eyal Yanilov, Hock Hochheim, Nir Maman en de anderen vermeld op onze vip lijst mag je per definitie als kosher beschouwen. Niet omdat ik het zeg maar omdat de background, werkwijze en het curriculum van die mensen tientallen keren werd gecheckt. We werken daarvoor samen met andere bloggers en specialisten terzake.

Het laatste type, de zwalper is iets moeilijker te doorzien. Gezien hun manipulatieve aard duurt het lang eer ze ontmaskerd worden. Gelukkig is er het internet. De oneindige bron van informatie. Gelukkig zijn er mensen die hun mails bijhouden, gesprekken opnemen en bereid zijn mee te werken aan deze of een andere blog met dezelfde doelstelling.

De mannen die menen dat Karate, Aikido, Judo, Kung Fu, Capoeira, Tae Kwon Do of MMA iets te maken heeft met zelfverdediging slaan de bal gewoon mis. Ook te catalogeren onder 'gebrek aan inzicht'. Je kunt dan net zo goed zeggen dat breien een vorm van gewapende zelfverdediging is. Het is niet omdat je weet hoe je een breinaald moet hanteren om er sierlijke steken uit te halen dat je ze ook efficiënt kunt gebruiken in een situatie waar je wordt aangevallen.

Misschien denk je nu 'so what'. Dat is je goed recht maar bedenk even het volgende. Stel dat je jaren bij zo iemand traint, je voelt je goed, maakt er vrienden, leert er technieken. Je bent niet kritisch, je doet gewoon wat ze je vragen. Na verloop van tijd raak je overtuigd van je kunnen. Iemand bedreigt je me een mes, je voert één van de geleerde technieken uit en het volgende dat we van je lezen is een overlijdensbericht.

Let vooral eens op het volgende:

Kan je instructeur discussiëren over technieken? Laat hij toe dat er vragen worden gesteld? Kan hij een antwoord geven op die vragen? Zijn de technieken simpel, grofmotorisch?

Doe een paar proeflessen, praat vooral eens met de leerlingen.

Het doet er niet toe wat zijn of haar fysieke capaciteiten zijn. De grootste meesters kunnen geen uur rechtstaan (Haim Zut bijvoorbeeld). Zo doet er een verhaal de ronde (van één van die zwalpers) over een instructeur die niet fysiek in orde is. Hij zou daardoor geen goed lesgever zijn. Dat is pure onzin. De verspreider van het verhaal is een gefrustreerde dwaas met een gebrek ana eergevoel die er alleen op uit is zijn commerciële belangen veilig te stellen.

Het grappige is dat die instructeur waarover hij het heeft inderdaad geen 5 km meer kan lopen (door een slechte knie) maar wel op mijn vip lijst staat. De man is houder van een brevet Moniteur Commando (2ème Niveau commando, google dat maar eens) en zat, hoewel dit eigenlijk niet relevant is, bij een echte elite eenheid. Wedden dat de zwalper dit niet wist?

Ik verwijs altijd naar de beste voetbaltrainers. Zie je die een match uitspelen?

Zoals al eerder beloofd plaats ik binnenkort een lijstje met BETROUWBARE Vlaamse instructeurs, hun positieve en negatieve kanten. Objectief met vermelding van bronnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten